петък, 13 юли 2018 г.

МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ

Сдружение "МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ"

20 ГОДИНИ

ЗА ПОВЕЧЕ ХУМАННОСТ В МЕДИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО


Сдружение "МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ" е учредено и регистирано с Решение № 9207 от 02.10.1996г. на Окръжен съд -Пловдив на основание чл.138 от ЗЛС със седалище гр.Пловдив, ул."Радецки" № 45. С Решение № 1047 от 04.02.2003 Пловдивският окръжен съд пререгистрира сдружението, на основание чл.489 от ГКП във връзка с чл.18, алинея 4 от ЗЮЛНЦ, в обществена полза, на същия адрес.

Журналистическото сдружение "Медии с човешко лице" - Пловдив вече 20 години работи за хуманизиране на медийното пространство в страната, съдейства за решаване на конкретни социални проблеми, за диалог между управлявани и управляващи, за реформа в съдебната система, за борба с корупцията. Създава и разпространява тв програми, представящи реалния образ на организациите от Третия сектор и модела на толерантно междуетническо съжителство. Полага усилия за повишаване на обществената информираност и за разясняване новите възможностите на България-член на ЕС.

В сдружението членуват и участват в дейностите му професионалисти с дългогодишен опит в Националната телевизия и млади творци. За развитието и обществения авторитет на сдружението определен принос имат специалистите в областта на реализиране на проекти и управление на граждански организации. Подчертан зрителски интерес имат телевизионните проекти, изпълнени чрез конкурси от Европейския съюз, Американската агенция за международно развитие към правителството на САЩ, Световната банка, Фондация за развитие на гражданското общество, фондация"Отворено общество", Фондация за реформа в местното самоуправление, Фондация "Крал Бодуен"- Белгия, "Обединени холандски фондации","Институт за устойчиви общности"-САЩ, Програма "Демократична мрежа"-САЩ, Демократична комисия към Посолството на САЩ в България, "Немски Фонд Маршал-САЩ", Британски "Ноу хау фонд" към Посолството на Великобритания в България, фонд "Рехабилитация и социална интеграция" към МС, Инициатива отворено управление към ААМР на САЩ, Фондация "Междуетническа инициатива за човешки права". Програма за реформа на съдебната система на ААМР, Министерството на външните работи, Посолството на Кралство Холандия в България и др.

През изминалите години сдружението заслужи редица национални и чужди отличия за своята дейност. Неведнаж Петко Шойлеков и Евгений Тодоров получиха наша ичужда висока оценка за личния им принос в развитието на организацията и гражданското общество.

ВИЗИТКА НА ПРОГРАМНАТА ДЕЙНОСТ НА "МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ": 1. Проектът "ЛИЦЕ В ЛИЦЕ" - телевизионна програма за работата на Общинския съвет-Пловдив и районите в града. Гражданите на Пловдив пряко участват чрез директни телефони, задават въпроси, критикуват управляващите, предлагат идеи, стават реален коректив на властта. Зрителите в своите оценки приемат телевизионната програма като реален граждански посредник и наблюдател/омбудсман/. Екипът на "Лице в лице" бе сред трите номинирани кандидати в крайното класиране за наградата на "Пловдив" в областта на журналистиката за 2001г. Проектът е финансиран от ААМР.

2. СЪДЪТ - ОТБЛИЗО - Финансирането му е от Американската агенция за международно развитие и Проект за развитие на съдебната система. За първи път в страната се прави телевизионна възстановка в съдебната зала на факти от приключили процеси, с участието на действащи магистрати и актьори. След излъчването в студиото се провежда директна дискусия по проблема на делото, с участието на гражданите , чез открити телефони. За по-малко от два месеца, през 2005г "Съдът отблизо" бе отличен с три Национални награди, което го нареди сред най-успешните проекти на организацията от учредяването й.
а/ - На специална церемония в посолството на САЩ / 31.3.2005г./ посланик Джеймс Пардю връчи на екипа на игралната възстановка "Дело за корупция" годишната награда за 2005 г на "Коалиция 2000" и Американската агенция за международно развите-САЩ. Отличието на проекта "Съдът-отблизо", реализиран от "Медии с човешко лице" и Пловдивска обществена телевизия, журито присъди за уникалността на подхода, съчетаващ възможностите на журналистическия документализъм с телевизионната функционалност, за реабилитирането на доверието в съдебната справедливост, което събуди в аудиторията гражданска воля за участие
б/ - На тържествена церемония на 15.4.2005 г проектът "Съдът отблизо" бе отличен с Първа награда в Годишния журналистически конкурс за най-точно и обективно отразяване на съдебната реформа в страната, организиран от Съюза на юристите, Висшия съдебен съвет, Министерство на правосъдието , СЕМ и Съюза на журналистите.
в/ - На 12 май 2005г. поредицата "Съдът отблизо" с игралната възстановка "Храбростта да си свидетел" получи своята трета Национална награда за годината. В конкурса за най-добър журналистически материал за защита правата на жените, организиран от Центъра за развитие на медиите и Центъра за политики и изследвания за жените, в лицето на Евгений Тодоров , Петко Шойлеков и Мариана Кирезиева, екипът бе отличен със Специалната награда.

3. "ЗА КОРУПЦИЯТА - ОТКРИТО" - тв проект , насочен към проследяване на сигнали и факти за корупция в Пловдив и региона, и за промяна на общественото съзнание и поведение в тази насока на обикновения човек, и на управляващите на различни нива. Изпълнението на проекта бе възможно благодарение на финансирането му от Американската агенция за международно развитие и Програма "ИНИЦИАТИВА ОТВОРЕНО УПРАВЛЕНИЕ".

4. "НАПУК" - на какво ? Напук на етническите предразсъдъци, на недоверието, на консерватизма. Става дума за т.н. "смесени бракове". Трябва само да открехнем завесата чрез тв екрана, за да открием модела на тази етническа толерантност. Проектът е финансиран от фондация Междуетническа инициатива за човешки права.

5. "УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ" - първата телевизионна и радио програма у нас, която пред десетки хиляди зрители и слушатели създаде възможност за публичност на целите, проявите и за формиране на реалния образ на НПО и на редица чужди финансиращи организации у нас. Проектът е финансиран от програма ФАР на ЕС.

6. "РАЗЛИЧНИ С РАВЕН ШАНС"- тв поредица за възпитанието и професионалното ориентиране на млади хора с увреждания , за обществен диалог и разкриване на работни места за тях, за промяна отношението на работодателите. Проекткът е финансиран от Световната банка.

7. "САМО ЗА ДЕЦА" - Реализация и излъчване на 15-сериен детски филм с основна тема - предпазването на децата от престъпността. Проектът е финансиран от Британския ноу хау фонд.

8. "ГРАЖДАНСКА ТРИБУНА"- директно в ефир по тв мрежите в Пловдив и по радио "Пловдив" се обсъждаха с участието на граждани и представители на местните и централните власти, обществено значими въпроси-данъчната реформа, благотворителността, детската престъпност и т.н. Проектът е финансиран от Американската агенция за международно развитие.

9. "ЛИЦА" - този телевизионен проект представя портрети на лица от различни етнически общности на нашето съвремие, постигнали обществен авторитет със своя професионализъм, граждански морал и активност. Проектът е финансиран от немския фонд "Маршал" към САЩ.

10. "ДОМ С ДВЕ АНТЕНИ"-документален филм, който е сниман в различни селища на страната и дава отговор на: каква телевизия гледат турците в България, кои новини смятат за по-убедителни, какви медии биха искали да има у нас, одобряват ли програмите на българското радио и публикациите в печата и др. Филмът е финансиран от "Отворено общество".

11. "ДЕБАТИ" - документален филм за срещата на младежки отбори от различни краища на света , организирана от фондация "Дебати" през 1998 година в България .Филмът разкрива позицията на младите хора в дискусии и дебати по общозначими за различни региони и за цялата планета въпроси, проблеми и възможности за тяхното решаване. Филмът е финансиран от фондация "Дебати".

12. "ВЪПРЕКИ" - целта на тази специализирана ТВ програма за гражданите с увреждания е да се промени отношението на обществото към тази група граждани не със състрадание и съчувствие, а да се ангажира и да спомогне за техния независим живот, за пълноценното им социално интегриране и участие в обществените процеси. Проектът е финансиран от Обединени холандски фондации.

13. "ГРАДЪТ И МАХАЛАТА"- съвместна тв програма на "Медии с човешко лице" и Фондация "БЮРО ЗА САМОПОМОЩ- СТОЛИПИНОВО", която разглежда проблемите на ромите в различни пловдивски махали през погледа на ромски репортерски екип и водещ. Програмата е финансирана от ФБСС и "Матра" - Холандия.

14. "СЪСЕДИ И ПРИЯТЕЛИ" - изданията на първата у нас ТВ етническа програма, през втората година вече като "КОМШУЛУК", е номинирана за годишната награда на Международната организация на журналистите в Брюксел за 1998г. и е сред десетте проекта от различни страни, включени в специално издание на ЕС през 2000г. Проектът е финансиран от "Отворено общество" и фондация "Крал Бодуен" - Белгия.

15. "ЕВРОПЕЙСКИ НОВИНИ ОТ ПЛОВДИВ" - този проект, финансиран от МВнР, бе насочен да информира обществото за изискванията и състоянието на европрисъединяването ни, разкрива реалния образ на ЕС и прави публични постиженията на редица регионални фирми, отговарящи на евростандартите за производство и търговия.

16. "СЪДЪТ НА ФОКУС"- телевизионна поредица, която показва реформата и човешкото лице на съдебната система, чрез игрални възстановки на обществено значими процеси, очерци за делника на магистрати извън съдебната зала и наградна игра за активно участие на зрителите в решаване на конкретен казус. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие и Инициатива за укрепване на съдебната система.

17. "СЪДЪТ НА ЖИВО" - това е най-новата тв поредица, която за първи път се реализира в медийното пространство у нас. Изпълнява се с подкрепата на ААМР и ИУСС. На живо по Пловдивска телевизия "Тракия" /2006-2007г./ се гледат в реално време възстановки на обществено значими съдебни процеси. Отново, както е досегашната практика, магистратите са действащи юристи, а обвиняемите и свидетелите са актьори. Съдебната зала се намира в телевизионното студио, където има активно участваща в процеса публика, а за мнението на зрителите по домовете е осигурена пряка телефонна връзка. В края на съдебния процес зрителската аудитория има възможността да сподели впечатлението си от процеса и произнесената присъда. След като се запозна с първите излъчвания известната американска журналистка Памела Браун оцени програмата като много актуално, отлично хитово шоу в телевизионния ефир.

18. "РАЗВИТИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В ГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ - в този проект, финансиран от Тръста за развитие на Гражданското общество в Централна и Източна Европа, сдружението партнира на водещата организация "Зелени Балкани".

19. Проект "УКРЕПВАНЕ КАПАЦИТЕТА НА НСО В СФЕРАТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И МЛАДИТЕ ХОРА"- партньорска програма на Национална асоциация "Дебати" и сдружение"Медии с човешко лице". Директно в ефир представители на различни граждански организации дебатират и търсят публично отговор на въпроси като "Расте или намалява авторитета на НСО?", "Ролята на еврофондовете в дейността на НПО" и др.

14.. „ГЛАСЪТ НА ОЩЕТЕНИТЕ” и „ВЗАИМНО” – поредица ТВ програми и специализиран сайт, обслужващи информационно хората с увреждания. Финансиране по Норвежкия финансов механизъм и Отворено общество 15. ТЕЛЕВИЗИОННА СЦЕНА «МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ НА ПЛОВДИВ» - издирване и публично представяне на млади пловдивски таланти. Общинско финансиране. 16. «ТЕЛЕВИЗИОННИ СРЕЩИ С МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ В ПЛОВДИВ» - ТВ поредица, която цели популяризиране дейността на: школи по изкуствата, театрални формации, клубове по танци, вокални групи и индивидуални изпълнители, млади дарования от различни области на изкуството, доказали се в града ни. Общинско финансиране. При реализирането на всички проекти и програми основна водеща организация е сдружение "Медии с човешко лице", което участвува с цялостен организационен, човешки и програмен ресурс, и има сериозен финансов принос.

ТВ програмите на "Медии с човешко лице" се излъчват по Пловдивска обществена телевизия и са придружени с жестомимичен превод за гражданите със слухови увреждания. При реализирането на програмите сдружението има разбиране и съдействие на местните общински и областни власти и институции.

"Медии с човешко лице" има готовност за партниране с организации, които биха съдействали с програми и проекти, отговарящи на целите на организацията. Екипът се интересува от теми и сътрудничество, свързани с развитието на гражданското общество, проблемите на екологията, НПО, образованието, дискриминацията, реформата в местното самоуправление и съдебната система, борбата с корупцията, страната като член на ЕС, гражданите с увреждания, междуетническите отношения и съжителство, насилието над жените, безнадзорните деца, безработицата и др.

За контакти:
България
4002 Пловдив
тел: 032/ 640-419, 640-366
ул."Радецки"№45

"Медии с човешко лице"
e-mail: potv@abv.bg
ПОВЕЧЕ НА https://www.facebook.com/medii.potv.eu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар